x
Sıralama seçin
Toplam 147 ürün görüntüleniyor.

Döner Pişirme ve Döner Kesme Makineleri

Profesyonel mutfak ekipmanları arasında yer alan döner pişirme makinesi ve döner ocağı, Türk mutfağına yönelik çalışan lokantalar ile büfe ve diğer küçük işletmelerde kullanılır. Döner tezgâhı ya da döner robotu olarak da bilinen bu cihazlar, snack mutfak ekipmanları kategorisinde bulunur. Döner ekipmanları arasında baş sırada yer alan bu ocakların ev tipi modelleri ile sanayi tipi çeşitlerinin yanında çalışma prensiplerine ve kullandığı kaynaklara göre farklı türleri bulunmaktadır.

Döner Yapma Makinesi Çeşitleri

Döner çevirme makinesi adı ile de bilinen döner ocakları, doğalgaz, elektrik ya da LPG güç kaynakları ile çalışan farklı modellere sahiptir. Doğalgazlı döner ocağı modellerinin güç kaynağı adından da anlaşılacağı üzere doğal gazdır. Aynı zamanda gazlı döner ocaklarının LPG ile de çalışan çeşitleri mevcuttur. Bu ocaklar, yatay ve dikey radyanlı ya da üstten veya alttan motorlu çeşitlere ayrılır. Gazlı döner ocaklarını kullanmanın avantajı bu makinelerin elektrik kesintilerinden etkilenmemeleridir.

Güç kaynağına göre gruplanan döner ocaklarından bir diğeri de elektrikli döner ocağı ç-modelleridir. Bu ocakların da üstten, alttan motorlu ve dikey ile yatay radyanlı çeşitleri vardır.

Motorlu ve motorsuz olarak yapılan sınıflandırma ise döner ocaklarının orta kısmında bulunan şişin döndürülmesi ile ilgilidir. Motorlu döner ocağı çeşitlerinde şiş otomatik olarak makine tarafından döndürülür. Motorsuz döner ocaklarında da şişin manuel olarak döndürülmesi gerekir. Ayrıca motoruna göre de bu ürünler alttan motorlu döner ocağı ve üstten motorlu döner ocağı biçiminde çeşitlenir. Motorsuz döner ocakları da bu sınıflamanın içinde yer alır. Alttan motorlu döner ocağı döner etinin üzerine geçirildiği şişin makinenin alt kısmında bulunan bir mekanizma sayesinde dönmesini sağlar. Üstten motorlu döner ocağında ise bu mekanizma makinenin üst kısmından çalışır ve şişi döndürür.

Döner tezgahlarında diğer bir gruplama ise radyanına göre yapılır. Yatay ve dik radyanlı olmak üzere iki farklı tipte döner ocağı çeşidi bulunur. Burada seçim kullanılacak dönerin miktarı baz alınarak yapılabilir.

Döner Ocağı ile Döner Nasıl Yapılır?

Döner çevirme makinesi modellerinin temel işlevi tavuk ya da kırmızı etlerin eşit miktarda pişirilmesidir. Etlerin dışının kızarması, içinin ise çığ kalmadan pişmesi için döner tezgahının ortasında bulunan kalın şiş hareket ettirilmelidir. Bu hareket belirli bir yöne döndürme şeklinde olur ki ocaktan gelen ısı şişe üst üste dizilmiş etin her yerine nüfuz edebilsin.

Döner tezgâhı ile döner yapmak için öncelikle etlerin ince tabakalar halinde kesilmesi gerekir. Yaprak dönerde bu kesim çok ince olurken İskender ve sade döner ile tavuk dönerde etin parçalanmayacağı bir incelik belirlenir fakat, etler yaprak döner yapımındakinden biraz daha kalın kesilir. Et dönerde et tabakların arasına kuyruk yağı da koyulur. Bunun nedeni etin kurumadan pişmesi ve daha lezzetli olmasıdır.

İkinci aşamada tabaka halinde kesilen etler, döner tezgahının ortasında bulunan kalın şişe tek tek geçirilir. Şişe geçirme işleminde etlerin parçalanmamasına ve dağılmamasına özen gösterilir. Döner şişine dizilen etler belirli bir kalınlığa gelene kadar dizme işlemine devam ettirilir. Daha sonra şiş döner pişirme makinesi içine takılır. Etlerin pişirilebilmesi için döner ocağı çalıştırılır. Etler bir süre tek yönlü olarak pişirildikten sonra yavaş yavaş çevrilir ve malzemenin her yönünün eşit şekilde pişmesi bu dönme hareketi ile sağlanır.

Tavuk ya da kırmızı etlerin dış yüzeyi piştikçe döner ustaları tarafından yukarıdan aşağı doğru kesilir. Bu kesme işlemi döner aparatı olarak bilinen döner bıçakları ile yapılabildiği gibi otomatik döner kesme makineleri ile de gerçekleştirilebilir. Böylece dışı kızarmış içi yumuşacık ve tam pişmiş lezzetli döner kebaplar yapılır.

Döner Ocağı Nasıl Olmalı?

Et ve tavuk döner makinesi adını da alan döner ocakları işletmeler tarafından satın alınırken müşteri kapasitesi göz önünde bulundurularak ihtiyaçlara uygun biçimde tercih yapılması gereken ürünlerdir. Mutfağın boyutları da döner ocağı seçimde belirleyicidir.

Bu makinelerde en çok önemsenen nitelik yapıldığı malzemeler olmalıdır. Döner makineleri, paslanmaz çelikten üretilmelidir. Şiş ve diğer döner tezgâhı malzemeleri ile döner ekipmanları da dayanıklı bir materyal olan ve paslanma ya da oksitlenme yapmayan çelikten imal edilmiş olmalıdır. Böylece döner tezgâhı ve döner aparatları yıllarca kullanılabilir ve sağlık açısından herhangi bir olumsuz sonuç doğurmaz.

Döner makineleri arasında seçim yaparken hangi güç kaynağını kullanan makinenin işletmeye daha uygun olduğu da belirlenmelidir. Burada gazlı ve elektrikli döner ocağı özelliklerine hâkim olmanız önem arz eder. Ayrıca döner ocaklarının çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak da tercih yapmayı kolaylaştırır. Döner ocaklarında aranan bir diğer nitelik ise ocağın CE belgesinin bulunmasıdır. Döner tezgahlarının fiyatlarının bütçenize uygun olması da başka bir kriterdir.

Döner Ocağı Fiyatları Ne Kadar?

Döner ocağı fiyatları ocağın özelliklerine, boyutuna ve markası ile kalitesine göre değişiklik gösterir. Döner ocakları işletmeler tarafından kullanılan ekipmanlar oldukları için maliyetleri yüksek ürünlerdir. Ev tipi döner ocaklarının fiyatları ise çok daha uygundur. Özellikle lokanta, otel, büfe ve kebapçılık yapan tüm işletmelerde geniş kitlelere hizmet verildiği ve döner ocaklarının çok sık kullanıldığı düşünüldüğünde fiyattan önce kalitenin geldiği açıktır.

Kaliteli bir döner ocağı almak uzun süreli kullanım sağlayacağı ve insan sağlığına zarar vermeyeceği için tercih edilmelidir. Bu doğrultuda endüstriyel mutfak ürünlerinden biri olan döner makineleri kalitesi ve sağlamlığı ile bilinen markaların ürünleri arasından seçilmelidir. En çok tavsiye edilen ve iyi döner ocakları Remta döner ocağı, Atalay döner ocağı, İnoksan döner ocağı ve Empero döner ocağı modelleri olarak bilinmektedir.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.